Noen av oss (eller kanskje de fleste av oss) føler at man har et utappet potensiale på golfbanen. Det er de små faktorene som gir store utslag, og hadde man bare slått like bra som man gjorde på driving rangen så er man jo snart proffspiller. Vi i MLT liker målbare saker, så hvorfor ikke få satt noen tall på hva som gikk galt denne sesongen, slik at man holder ryggen fri og selvtilliten høy. Som alle andre ønsker vi å legge skylden på utstyret, og dette er vår tilnærming.
Det er viktig at målingene utføres nøyaktig og effektivt. I dette tilfellet har vi valgt å rigge oss opp med MetraSCAN fra Creaform. Dette er et system som kan brukes fritt for referanser/targets, og som egner seg godt til oppmålinger utført i serie. Med siste generasjon blålaser så er heller ikke de blanke kromflatene en utfordring. Deretter spenner vi bare opp en og en kølle for fortløpende 3D-skanning. Hver enkelt skanfil lagres, og vi lager et måleprogram for de tallene vi ønsker å hente ut.
Settet som kontrolleres er et Wilson Staff FG Tour V6, 4-jern til PW, og et sett med Wilson Deep Red wedger på hhv. 52, 56, og 60 grader. Spenningen var til å ta på før resultatene var klare. Hvor nære hadde produsenten greid å komme spesifikasjonen?
Alle målinger ble utført i VXinspect fra Creaform.
Resultater
Her har vi resultatene av målingene presentert i en tabell, og med tilhørende grafer under. Vi har satt en løs toleransegrense på +-1 grad som gir grønn eller rød farge i tabellen.
Ser vi på tallene for offset så ser vi en stigende offset gjennom jernsettet jo lengre jernene er. Dette stemmer godt overens med forventningene da produsentene typisk legger inn en stigende offset på distansejernene for å gjøre de enklere å slå med. Wedgene burde ha nokså lik offset og avviket på 52 kan komme av en feil måling, produksjonsfeil, eller for mange slag i bunker og krattskog. Dette må studeres nærmere.
For lie har vi nominelle verdier for jernsettet men ikke for wedgene. Her samsvarer lie nokså bra gjennom hele settet, med noe større avvik for PW. Kan man skylde på hard bruk og krattskog her også kanskje? Røtter og blåbærlyng har vært i spill.
De mest dramatiske resultatene som sjokkerte oss var loft. Wedgene er rimelige i innkjøp og vi forventet størst variasjon her, men det vi ser er konsekvent mindre loft gjennom hele jernsettet. Etter noe testing av slaglengder på range, i praktisk spill, og i simulator hadde vi fra før av identifisert et problemområde på 70m. Her har vi et «gap» som det fint kalles mellom 52 graders wedge og PW, og det blir her veldig synlig.
Av grafen under her så ser vi pgså hvordan loft ligger konsekvent under spesifikasjonen for jernsettet før det normaliserer seg for wedgene.
Konklusjon
Innkjøp av køller på XXL til en billig penge betyr ikke at spesifikasjonen og produksjonstoleransen nødvendigvis er dårlig. Man får selvsagt materialkvaliteten man betaler for, men produksjonsmålene ser ut til å være ganske bra. Jernsettet i denne testen har blitt kjøpt brukt og det kan tenkes at det har blitt gjort noen justeringer av tidligere eier uten at dette er opplyst.
Men vi har fått satt et tall på et problem vi tidligere har sett i spill og ikke minst i simulator, nemlig dette med «gapping» rundt 70m. Kan vi skylde helt og holdent på utstyret denne sesongen? Tja – ikke definitivt, men det er lov å prøve.
feb
Referansen innen portabel metrologi er blitt enda råere! En utvidelse av BLACK|Elite-serien gir deg nå...
Read morefeb
Hans Ravnanger Sæle tar over som ny daglig leder i MLT AS fra og med...
Read moresep
Vi gleder oss til igjen å delta på OTD Energy 2022 den 19.-20. oktober i...
Read moreHold deg oppdatert på siste nytt